De wilde kat

D wilde kat is sinds 1934 een streng beschermde diersoort. Z eis een schuwe bosbewoonster die in grote of onderbroken bosgebieden woont. Haar voorkeur gaat uit naar lichte bossen en bosgedeelten met veel gras, omdat ze daar vele muizen kann vangen( haar belangrijkste voedingsbron). Ze eet echter ook insekten, hagedissen, vissen en kleine vogels. Verder zijn een belangrijk deel van haar bestaan boomholtes, waar zij bi voorkeur haar jongen groot brengt. Als dagelijkse schuilplaats gebruikt ze ook  rotsholtes, verlaten vos en das burchten of verscholen grondholtes.

Enkele feiten

Grootte: als een huiskat

Gewicht: 4 tot 5 kilo

Levensduur: zeven tot tien jaar

Draagtijd: 63 tot 69 dagen tussen maart en september. Per worp twee tot vier, maximaal zes jongen.